Verhalen

  • Anatomische les van Lodewijk Bolk door Martin Monnickendam, 1925.

  Anatomische lessen

  De eerste anatomische lessen werden uitgevoerd in Bologna in de dertiende eeuw. De kerk was sceptisch over het openen van lichamen - de tempel van de ziel diende niet te worden ontheiligd. 

  Lees verder
  • Manuscript van Gerardus Vossius. Foto: Monique Kooijmans.

  Founding father van de UvA

  Goedbeschouwd was Gerardus Vossius een immigrant: zijn wieg stond in de buurt van Heidelberg. De geleerde Vossius stierf echter als Amsterdammer, en wat meer is: hij was een van de founding fathers van de UvA.

  Lees verder
  • Troje

  Nabije Oosten

  De term Nabije Oosten duidt geografisch gezien het gebied van Iran tot aan de Turkse westkust en de Levant aan. Cultuur-historisch vallen vele beschavingen die over een zeer lange periode in dit gebied bestaan hebben, onder deze aanduiding. 

  Lees verder
  • Forum Romanum circa 1854.

  Romeinse wereld

  Rome, het hutdorpje op de Palatijn, zou uitgroeien tot een wereldstad, centrum van een wereldrijk.

  Lees verder

  Etrurië

  Kwamen de Etrusken uit Klein-Azië of heeft het Etruskische volk zich in Italië zelf ontwikkeld? In ieder geval hadden zij een eigen cultuur.

  Lees verder
  • Zwart-figurig  aardewerk uit Athene.

  Productie van Atheense vazen

  De zwart-figurige techniek is omstreeks 700 v. Chr. in Korinthe uitgevonden en werd rond 630 v. Chr. door de Atheense vaasschilders overgenomen. Hoe werd het kenmerkende zwart-figurige en rood-figurige aardewerk eigenlijk gemaakt? 

  Lees verder
Terug naar boven Alle verhalen