Verhalen

Alle verhalen

  • Anatomische les van Lodewijk Bolk door Martin Monnickendam, 1925.

  Anatomische lessen

  De eerste anatomische lessen werden uitgevoerd in Bologna in de dertiende eeuw. De kerk was sceptisch over het openen van lichamen - de tempel van de ziel diende niet te worden ontheiligd. 

  Lees verder
  • Manuscript van Gerardus Vossius. Foto: Monique Kooijmans.

  Founding father van de UvA

  Goedbeschouwd was Gerardus Vossius een immigrant: zijn wieg stond in de buurt van Heidelberg. De geleerde Vossius stierf echter als Amsterdammer, en wat meer is: hij was een van de founding fathers van de UvA.

  Lees verder
  • De oude kaartcatalogus van de universiteitsbibliotheek aan het Singel in 1956.

  Onaanzienlijke monumenten

  De oude catalogi van de Universiteitsbibliotheek worden zorgvuldig bewaard. Terecht, want het zijn stuk voor stuk monumenten van geleerdheid. Ze tonen hoe de bibliotheek er uitzag op verschillende momenten in haar lange bestaan.

  Lees verder
  • Detail van het portret van Petrus Francius, staande voor het grafmonument van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

  Twee geweldenaars

  Michiel de Ruyter kennen we allemaal. Petrus Francius, hier ruim veertig jaar oud, kent bijna niemand.  Toch was hij beroemd in heel Europa. Pieter de Frans was hoogleraar aan het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

  Lees verder
  • Detail van het portret van P.C. Hooft door Michiel van Mierevelt.

  Van graanhandelaar tot aristocraat

  Als we denken aan de Gouden Eeuw, denken we aan Hooft. Een onhollandse Hollander, gecultiveerd, genereus, tolerant en voorkomend. Zijn gedichten worden nog altijd gelezen en gezongen, zijn toneelstukken worden regelmatig opgevoerd. 

  Lees verder
  • Joost van den Vondel door J.D. Bles, een krijttekening uit 1843.

  De eerste Dichter des Vaderlands

  Vondel was de grootste dichter van de Gouden Eeuw en een van de grootste dichters die ooit in het Nederlands heeft geschreven. Door de eeuwen heen is Vondel beroemd gebleven en ook wel omstreden.

  Lees verder
  • Hugo de Vries, geschilderd door Thérèse Schwarze in 1918. Hij wordt afgebeeld tijdens het schilderen van een Teunisbloem, zijn belangrijkste proefplant.

  Een nieuwe Gouden Eeuw

  Bestaat er een samenhang tussen economische bloei, de wetenschap en de kunst? Nou en of. Die is nergens zo goed te zien als aan Amsterdam in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

  Lees verder
  • Detail van een portret van Thomas More. Vlaams, circa 1510. Dit is het oudste schilderij uit de verzameling van Gerardus van Papenbroeck.

  Het oog van de meester ...

  In 1743 schonk Gerardus van Papenbroeck 52 portretten van geleerden aan het Amsterdamse Athenaeum Illustre, ter inspiratie van de studenten. Tegenwoordig zien zij toe op de promoties in de Agnietenkapel. Goed voorbeeld doet volgen.

  Lees verder
Terug naar boven